Ochutnejte odkaz kulturního dědictví - mexickou kuchyni

Nejen francouzská, ale i mexická kuchyně již byla zapsána na seznam UNESCO jako kulturní dědictví dané země. Když se řekne mexické jídlo, většině se vybaví zvláštní kombinace (kuře a čokoláda?), kukuřice, fazole, voňavé koření a hlavně chilli. Konkrétní podoba jídel se ale mění region od regionu. Třeba sever se kulinářsky zaměřuje spíše na hovězí a spoustu různých masových pokrmů, a jih, jihovýchod zase naopak na kořeněnou zeleninu a kuřecí maso. Současná mexická kuchyně se zakládá od původních obyvatelů, což byli Májové a Aztékové, kteří krom zeleniny, obilí, kukuřice a různého tehdy dostupného masa, měli ve svém jídelníčku zahrnut i hmyz nebo plazy. Vývoj do současné podoby započal s příchodem španělských kolonistů, kteří na nový kontinent dovezli jejich zásady a zvyky ve stravování a také nové potraviny. Jednou ze základních potravin je kukuřice, která je ve formě příloh, jako jsou tortilly, součástí valné části mexických jídel. Dále se tato kuchyně vyznačuje svou výraznou chutí a kořením. Velmi často se objevuje mýtus, že je nezdravá. Ale pokud je připravena ve své tradiční podobě, která se skládá z libového masa, čerstvé zeleniny a luštěnin, lze ji pokládat za zdraví neškodlivou. Mexickým národním jídlem, bez kterého se neobejde žádná významná událost, je Molé Poblano de Guajolote. Jedná se o krocana s omáčkou Puebla, jež obsahuje chilli, dýňová semínka, rozinky, skořicí a čokoládu a spoustou dalších ingrediencí. Molé může mít spoustu podob, záleží na oblasti, podle čehož se i mění barva omáčky, chuť, ostrost. Jako příloha bývá rýže. My si pravděpodobně spojíme Mexiko s Chilli con carne, což je směs z mletého masa, chilli, rajčat a fazolí. Jídlo je potřeba i zapít. A pravděpodobně není nikdo, kdo by neznal tequilu. Tento destilát je vyráběn v okolí města Tequila z agáve tak, že se osekají listy z dužniny, srdce rostliny – tzv. pini, jež se poté zpracovává v palírnách. Obvyklý způsob pití tequily je navlhčením místa mezi palcem a ukazováčkem, kam se nasype trocha soli, která se slizne, zapije panákem tequily a hned na to se zakousne měsíček citronu. Sůl by měla přizpůsobit a trošku otupit ústa a hrdlo vůči trpkosti tequily a citron pomáhá vyvážit a zvýraznit chuť nápoje. V Mexiku se k tomu ještě upíjejí mix rajčatového a pomerančového džusu se solí a chilli. Z tequily se míchá i koktejl margarita, do nějž se přidává šťáva z citrusů.

Publikováno: 12. 11. 2012

Kategorie: Mezinárodní kuchyně

Autor: Adélka Brabencová