Indická kuchyně

Už jste okusili nějaké speciality z indické kuchyně? Nevýhodou je jejich občas poměrně náročná příprava, to oproti těm našim nebo italským dobrůtkám, neobvyklá a vynikající chuť zvláště exotického koření (kari, kurkuma, kardamon a podobně) vše určitě vynahradí. Tradičním základem pro indickou kuchyni je především rýže, kterou zde najdeme ve stovkách různých provedení. V indických domácnostech nesmí chybět prakticky při žádném jídle, nevyjímaje v to ani snídani. Jednou z nejznámějších pochutin indické kuchyně je polévka Dál, která se připravuje zejména z fazolí nebo mungových bobů. Ale pozor, není polévka jako polévka. Touhle hustou zeleninovou směsí si Indové spíše polévají rýži. V českých podmínkách můžeme Dál připravit pomocí hrášku, čočky či třeba cizrny. Zelenina je v Indii velmi oblíbenou potravinou, a proto se jí hodně využívá například při přípravě jídla zvaného Sabdží, které vzdáleně připomíná české Lečo. Do Sabdží používají indické rodiny to, co je zrovna po ruce. Může to být zelí, petržel či mrkev, ale i třeba celer nebo jiná zelenina. Pozor ale například na rajčata, ta se navzdory laickým předpokladům ani v dnešní indické kuchyni vlastně nepoužívají. Celá směs se při přípravě zasype přívalem tamního koření a dusí se na másle. Některé rodiny připravují Sabdží tak, že k němu přidají bílý jogurt, výsledná chuťová varianta může být určitě velmi zajímavá. Častou přílohou k hlavnímu jídlu jsou takzvané Raity, což je vlastně něco jako jogurtový salát, smíchaný se zeleninou a ovocem. V indické kuchyni se používá hlavně hrubá celozrnná mouka z pšenice, ječmene nebo pohanky, často jsou k vidění na talíři také ryby či drůbež, hovězí zase vůbec nikde z pochopitelných důvodů neuvidíme. Často se využívá i vajec, která se přidávají do rýžových pokrmů, existuje pak i takzvané vaječné kari. Indové nemají z jídla takovou radost jako třeba my Evropané, je to pro ně jen součást všedního dne. Pokrmy jsou často velmi prosté, sestávají jen z několika málo složek a takovou rýži mají Indové v různých obměnách na stole klidně celé měsíce. Pokrm dostanete obvykle v hliněné misce, sedět můžete na koberečku nebo nízkém sedátku. A co si dáme k pití? Kromě vody je typickým indickým nápojem třeba šťáva z manga, kávu nebo čaj můžeme ale očekávat klidně také, Indové si také rádi dopřávají po britském vzoru čaj s mlékem.  

Publikováno: 07. 11. 2012

Kategorie: Mezinárodní kuchyně

Autor: Adélka Brabencová