Čaj - skvělý parťák i na letní období

Čaj máme většinu spojené se zimou, když si teplý nápoj připravujeme na zahřátí, nebo když se o nás pokouší nachlazení. Tento celosvětově oblíbený nápoj má však co nabídnout po celý rok, zvláště pak v létě.

Povzbudí jako káva

Dokáže nás povzbudit i zklidnit, zahřát nebo zchladit, podle toho, jaký typ a druh si zvolíme. Za čaj dnes označujeme jakýkoliv výluh z bylin, listů čajovníku, koření, ovoce nebo květin a podle toho rozlišujeme také jeho varianty a chuť. Čaj má na naše tělo povzbuzující účinky, stejně jako například kvalitní káva. Své místo mají v našem jídelníčku bylinkové čaje, které nám doporučovaly už naše babičky. Většinou každá bylina, která u nás roste, má určité léčebné účinky pro náš organismus nebo ho nějak ovlivňuje. V horkém létě tak využijeme například chladivé byliny a připravíme meduňkový, mátový nebo levandulový čaj, ideálně zchlazený pro osvěžení. Naopak čaje, které obsahují třeba skořici, si pro hřejivé účinky necháme raději na zimu.

Zelený matcha

Svou kolonku si zaslouží matcha tea, který se liší nejen barvou, ale také způsobem pěstování, kdy se několik týdnů před sklizní čajovníkové keře zakryjí před slunečními paprsky, čímž se zpomalí fotosyntéza a lístky si ponechají typicky zelenou barvu. Po sklizni se spaří a rozemelou na jemný prášek, který se následně používá nejen na přípravu nápojů, ale také jako dochucovadlo. V létě je tak skvělým doplňkem domácích zmrzlin, osvěžujících tvarohů nebo ovocných smoothie. Nejen matcha tea, ale i další druhy čaje jsou proto pro léto jako stvořené. Už z dětství si pamatujeme, že nejlepší na žízeň je vlažný čaj. Ne vždy je to však lákavé, když je ve stínu pětatřicet stupňů, rozhodně toužíme spíše po sklenici s ledem než po vlažném čaji. A právě proto si můžeme dopředu přichystat čaje ledové, které lze ochutit ovocem nebo dalšími bylinkami. Získáme tak osvěžující nápoj příjemné chuti do horkých dní.

Publikováno: 31. 07. 2022

Kategorie: Rady a tipy

Autor: Ivana Kolářová