Zdraví

Čaj pomůže zahřát i uzdravit

Po teplém nápoji většinou toužíme v době, kdy je nám zima a nebo potřebujeme na chvíli zastavit a srovnat si myšlenky. Čaj nabízí mnoho variant, každý si tak najde tu svou chuť, která mu vyhovuje.

Co je čaj?

Někdo dá přednost kávě, ale ta nejde pít pořád, čaj je proto nejoblíbenějším nápojem na celém světě. Tedy spíše odvar z části rostlin, pro který se ale vžilo označení čaj. Ten původně patřil jen výluhu z listů čajovníku, ale s ohledem na mnoho možností lidé horkou vodou zalévali také různé byliny, části ovoce, květy, kořeny nebo listy rostlin a koření. Odvary mají také léčivé účinky, pomáhají se zdravotními problémy i zlepšují náladu. Pokud budeme chtít zůstat přímo u čaje a připravit si čajovníkové listy, ani tak nemáme výběr omezený. Zvolit můžeme černý, bílý, zelený či bylinkový, podávat ho s cukrem, citronem nebo mlékem či úplně bez ničeho, a doplnit dalšími příchutěmi. Někdo sáhne po šálku čaje jen v době nemoci, jiný si bez něj neumí představit svůj den. Když ale neděláme čaj z bylinek z vlastní zahrádky, musí k nám urazit dlouhou cestu, než skončí v našem hrnku. Celosvětová poptávka stále roste, ke slovu tak přichází i při zpracování čaje moderní technologie, potrubní systémy, automatické podavače a balicí linky.

Dlouhá a neznámá historie

Čaje jsou k dostání buď jednodruhové, nebo v různých směsích společně s ovocem či kořením. Míchání různých surovin pro získání lepší chuti má nejspíš stejně dlouhou historii, jako čaj samotný, ale moc o ní nevíme. Předpokládá se, že už když si lidé podmanili oheň a začali ohřívat v primitivních nádobách vodu, přihazovali do ní bobule, drobné ovoce a části rostlin, aby měl nápoj výraznější chuť. Až v roce 350 našeho letopočtu se objevuje v čínském slovníku první písemná . Století se stal nápojem pro běžné lidi. Při zpracování se dnes využívají moderní technologie a stroje, které nahrazují lidské ruce. Vše urychluje také potrubní přeprava, rychlá a efektivní možnost, jak dostat čaj z místa na místo v rámci jedné haly nebo výrobního závodu, navíc je skvělým pomocníkem i při přípravě čajových směsí z více druhů surovin. Nerezové potrubí přivádí jednotlivé druhy čajů, bylin, květů či ovoce k mixovacím nádobám, do kterých je každá složka pečlivě odvážena v předem stanoveném poměru.

Pokud by takovou práci dělali jen lidé, byla by efektivita velmi nízká. Ruční práce zůstává u exkluzivních směsí, ale běžně se již využívají moderní technologie a potrubní systémy.