Thajská kuchyně

Exotická thajská kuchyně dokonale kombinuje všechny chutě a vůně. Thajská kuchyně mistrovsky vyvažuje sladkou, slanou, pálivou a kyselou chuť. Díky tomu je vyhlášená po celém světě. Mezi základní suroviny patří rýže, nudle, zelenina, exotické ovoce, kokosové mléko, rybí omáčka, rozmanité druhy koření (např.: kurkuma, zelený koriandr, speciální limetky kafir, chilli, thajská bazalka, tamarind, galangal, zázvor, citrónová tráva, směsi curry v pastě). Pasty curry si zachovávají lepší aroma než prášek curry. V pastě curry jsou obsaženy nadrcené směsy koření s cibulí, česnekem a dalšími přísadami. Pokud chcete poznat pravý žár, ochutnejte zelené curry, to je skutečně mimořádně pálivé. Thajská kuchyně se vyznačuje hlavně smažením, fritováním, dušením a vařením na páře. V pravé thajském jídelníčku nesmí chybět ryby, mořské plody (hlavně krevety a sépie), drůbež a vepřové maso. Tato kuchyně je také vyznavačem polévek a pálivých salátů. V Thajsku se nejčastěji používá lžíce a vidlička. Hůlky se používají méně, spíše na nudlová jídla.
Typické thajské speciality:
Kang Phed - základem je kokosové mléko, červená curry pasta a rybí omáčka. Nesmí chybět lilek, bambusové výhonky, thajská bazalka, kafrové lístky. Přihodit můžete drůbeží nebo vepřové maso či krevety. Podáváme s rýží. Kang kiaow wan - je to jedno z nejznámějších a nejpálivějších thajských jídel. Základem je kokosové mléko, thajská bazalka, lístky kafru a zelená pasta curry (směs koření a chilli papriček). Dále zde najdeme lilek, další zeleninu, maso nebo rybu. Jako příloha je samozřejmě rýže. Phad Thai - je jedno z nejoblíbenějších jídel thajské kuchyně. Smažené široké rýžové nudle s rybí omáčkou, kuřetem nebo krevetami, fazolovými klíčky a chilli. Existuje mnoho variant tohoto pokrmu a liší se podle oblastí, ve kterých se vaří. Som tam - ostrý thajský salát ze zelené papáji, rajčat, chilli, limetkové šťávy, rybí omáčky a koření. Yam nuea yang - je ostrý salát z hovězího masa, máty, celerové natě, šalotky a chilli. Přidává se zelenina, omáčky a koření. Tom Kha - oblíbená polévka, která je velice ostrá. Základem je kokosové mléko, chilli a citrónová tráva. Nejčastěji se podává s kuřecím masem. Tom Yum - nejznámější thajská ostrá polévka. Základem je vývar s citrónovou trávou, lístky koriandru, listy kafru, zázvorem, chilli, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Dělá se buď s krevetami nebo kuřecím masem, někdy i s mořskými plody. Přidávají se i houby.  

Publikováno: 20. 09. 2012

Kategorie: Mezinárodní kuchyně

Autor: Adélka Brabencová