Mezinárodní kuchyně

Thajská kuchyně

Exotická thajská kuchyně dokonale kombinuje všechny chutě a vůně. Thajská kuchyně mistrovsky vyvažuje sladkou, slanou, pálivou a kyselou chuť. Díky tomu je vyhlášená po celém světě.

Mezi základní suroviny patří rýže, nudle, zelenina, exotické ovoce, kokosové mléko, rybí omáčka, rozmanité druhy koření (např.: kurkuma, zelený koriandr, speciální limetky kafir, chilli, thajská bazalka, tamarind, galangal, zázvor, citrónová tráva, směsi curry v pastě). Pasty curry si zachovávají lepší aroma než prášek curry. V pastě curry jsou obsaženy nadrcené směsy koření s cibulí, česnekem a dalšími přísadami. Pokud chcete poznat pravý žár, ochutnejte zelené curry, to je skutečně mimořádně pálivé.

Thajská kuchyně se vyznačuje hlavně smažením, fritováním, dušením a vařením na páře. V pravé thajském jídelníčku nesmí chybět ryby, mořské plody (hlavně krevety a sépie), drůbež a vepřové maso. Tato kuchyně je také vyznavačem polévek a pálivých salátů. V Thajsku se nejčastěji používá lžíce a vidlička. Hůlky se používají méně, spíše na nudlová jídla.

Typické thajské speciality:

Kang Phed – základem je kokosové mléko, červená curry pasta a rybí omáčka. Nesmí chybět lilek, bambusové výhonky, thajská bazalka, kafrové lístky. Přihodit můžete drůbeží nebo vepřové maso či krevety. Podáváme s rýží.

Kang kiaow wan – je to jedno z nejznámějších a nejpálivějších thajských jídel. Základem je kokosové mléko, thajská bazalka, lístky kafru a zelená pasta curry (směs koření a chilli papriček). Dále zde najdeme lilek, další zeleninu, maso nebo rybu. Jako příloha je samozřejmě rýže.

Phad Thai – je jedno z nejoblíbenějších jídel thajské kuchyně. Smažené široké rýžové nudle s rybí omáčkou, kuřetem nebo krevetami, fazolovými klíčky a chilli. Existuje mnoho variant tohoto pokrmu a liší se podle oblastí, ve kterých se vaří.

Som tam – ostrý thajský salát ze zelené papáji, rajčat, chilli, limetkové šťávy, rybí omáčky a koření.

Yam nuea yang – je ostrý salát z hovězího masa, máty, celerové natě, šalotky a chilli. Přidává se zelenina, omáčky a koření.

Tom Kha – oblíbená polévka, která je velice ostrá. Základem je kokosové mléko, chilli a citrónová tráva. Nejčastěji se podává s kuřecím masem.

Tom Yum – nejznámější thajská ostrá polévka. Základem je vývar s citrónovou trávou, lístky koriandru, listy kafru, zázvorem, chilli, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Dělá se buď s krevetami nebo kuřecím masem, někdy i s mořskými plody. Přidávají se i houby.