Trocha Francie přímo na Vašem stole
Obsah článku:
Francouzská cibulová polévka
- 6 velkých cibulí nakrájených na měsíčky
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 l silného vývaru
- 2 bobkové listy
- ¼ čajové lžičky tymiánu
- 1 hrnek suššího vína (může být červené i bílé)
- sůl, pepř
- bageta
- sýr Gruyere, trocha parmezánu
- V hlubším kastrolu na středním plamenu osmažíme cibulku, česnek, bobkový list a tymián, sůl a pepř, na másle dokud nezhnědne, ale nesmí být připálená. Měla by zkaramelizovat. Trvá to tak 20 - 25 minut. Je možné i čtvrt čajové lžičky cukru, ale není to nezbytné.
- Poprášíme moukou a necháme ji zhnědnout, přidáme víno a povaříme, poté vlijeme vývar. Vyjmeme bobkový list. Zmírníme plamen a vaříme asi 20 minut.
- Mezitím si nakrájíme bagetu na kolečka. Když je polévka hotová, nalijeme ji do ohnivzdorných misek, bagetu vložíme na povrch a posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby, dokud se sýr nerozteče.
Ratatouille
- ¼ hrnku olivového oleje
- 1 ½ hrnku na kostičky nakrájené cibule
- 1 čajová lžička rozmačkaného česneku
- 2 hrnky na středně velké kostky nakrájeného lilku
- ½ čajové lžičky tymiánu
- 1 hrnek na kostky krájené zelené papriky
- 1 hrnek na kostky krájené červené papriky
- 1 hrnek na kostky krájené cukety
- 1 hrnek na kostky krájené tykve
- 1 ½ hrnku oloupaných krájených rajčat
- 1 lžíce jemně krájené čerstvé bazalky
- 1 lžíce krájené petrželky
- sůl a pepř
- V hlubší pánvi rozehřejeme olej, pak do ní vsypeme cibuli a česnek. Občas promícháme, dokud cibule není lehce karamelizovaná, to je okolo 5 – 7 minut. Přidáme lilek a tymián a za občasného míchání vaříme, dokud lilek není z části uvařený (tedy cca 5 minut).
- Oloupeme si rajčata – dáme je do hlubšího hrnce či keramické mísy a zalijeme je vařící vodou z konvice. Po chvilce je vyndáme, lehce sloupneme slupku a nakrájíme.
- Přidáme zelenou a červenou papriku, cuketu a tykev a vaříme dalších 5 minut.
- Poté vmícháme rajčata, bazalku, petržel, sůl a pepř, podle chuti, a vše to vaříme dokud se šťáva z rajčat neodpaří.
Publikováno: 13. 11. 2012
Kategorie: Recepty