Trocha Francie přímo na Vašem stole

Francouzská cibulová polévka
  •  6 velkých cibulí nakrájených na měsíčky
  • 50 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l silného vývaru
  • 2 bobkové listy
  • ¼ čajové lžičky tymiánu
  • 1 hrnek suššího vína (může být červené i bílé)
  • sůl, pepř
  • bageta
  • sýr Gruyere, trocha parmezánu
 
  1. V hlubším kastrolu na středním plamenu osmažíme cibulku, česnek, bobkový list a tymián, sůl a pepř, na másle dokud nezhnědne, ale nesmí být připálená. Měla by zkaramelizovat. Trvá to tak 20 - 25 minut. Je možné i čtvrt čajové lžičky cukru, ale není to nezbytné.
  2. Poprášíme moukou a necháme ji zhnědnout, přidáme víno a povaříme, poté vlijeme vývar. Vyjmeme bobkový list. Zmírníme plamen a vaříme asi 20 minut.
  3. Mezitím si nakrájíme bagetu na kolečka. Když je polévka hotová, nalijeme ji do ohnivzdorných misek, bagetu vložíme na povrch a posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby, dokud se sýr nerozteče.
 
Ratatouille
 
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 1 ½  hrnku na kostičky nakrájené cibule
  • 1 čajová lžička rozmačkaného česneku
  • 2 hrnky na středně velké kostky nakrájeného lilku
  • ½ čajové lžičky tymiánu
  • 1 hrnek na kostky krájené zelené papriky
  • 1 hrnek na kostky krájené červené papriky
  • 1 hrnek na kostky krájené cukety
  • 1 hrnek na kostky krájené tykve
  • 1 ½ hrnku oloupaných krájených rajčat
  • 1 lžíce jemně krájené čerstvé bazalky
  • 1 lžíce krájené petrželky
  • sůl a pepř
 
  1. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, pak do ní vsypeme cibuli a česnek. Občas promícháme, dokud cibule není lehce karamelizovaná, to je okolo 5 – 7 minut. Přidáme lilek a tymián a za občasného míchání vaříme, dokud lilek není z části uvařený (tedy cca 5 minut).
  2. Oloupeme si rajčata – dáme je do hlubšího hrnce či keramické mísy a zalijeme je vařící vodou z konvice. Po chvilce je vyndáme, lehce sloupneme slupku a nakrájíme.
  3. Přidáme zelenou a červenou papriku, cuketu a tykev a vaříme dalších 5 minut.
  4. Poté vmícháme rajčata, bazalku, petržel, sůl a pepř, podle chuti, a vše to vaříme dokud se šťáva z rajčat neodpaří.
 

Publikováno: 13. 11. 2012

Kategorie: Recepty

Autor: Adélka Brabencová