Thajské recepty
Thajská smažená rýže s kuřecím masem
- 1 hrnek vařené jasmínové rýže, lepší je, pokud je uvařená předešlého dne
- ¼ hrnku nakrájené cibule
- 1 a ½ čajové lžičky jemně nakrájeného česneku
- 2 lžíce krájené šalotky
- 1/3 hrnku na kostky krájených rajčat
- 1/3 hrnku na kousky krájeného kuřecího masa
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky bílé sójové omáčky
- ¼ čajové lžičky cukru
- 1 vejce
- špetka bílého pepře
- 1-2 lžíce oleje
- na ozdobu koriandr, měsíčky limetky, plátky okurky
- Připravíme si všechny ingredience, nakrájíme rajčata na středně velké kostky, cibuli na tenké proužky, česnek a šalotku a kuřecí maso.
- V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a za občasného míchání necháme zesklovatět. Pak přidáme česnek, který až lehce zhnědne, vhodíme do pánve maso. Mícháme, aby se kousky oddělily, a otáčíme jej, dokud není ze všech stran bílé.
- Přidáme rýži, zamícháme, poté rajčata a znovu promícháme.
- Rýži s masem si dáme stranou do misky. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, vklepneme do ní vejce a rozmícháme. Necháme jej trochu ztuhnout. Když je dost tuhé, vsypeme na něj rýži a dobře promícháme.
- Přidáme sójovou omáčku, cukr a sůl a vypneme plamen.
- Přidáme polovinu z šalotky a bílý pepř a zamícháme. Nandáme na talíř a ozdobíme zbytkem šalotky, koriandru, měsíčky citrónu a plátky okurky.
- Můžeme podávat s malou miskou rybí omáčky s chilli.
Křupavé chilli hovězí s brokolicí
- 300 g svíčkové nakrájené na tenké kousky a smíchané s 3 polévkovými lžícemi kukuřičné mouky
- 1 menší brokolice obraná na malé růžičky, popř. pokrájené
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
- Asi 5 cm kousek zázvoru jemně nastrouhaného
- 1 sušená chilli paprička, rozdrcená
- ½ svazku jarní cibulky diagonálně nakrájené
- 4 polévkové lžíce sójové omáčky smíchané s 5 polévkovými lžícemi cukru
- šťávu z 2 limet
- olej na smažení
- Do pánve wok nalijeme větší množství oleje a postupně osmažíme kousky masa, dokud nejsou tmavé a křupavé. Položíme na papírovou utěrku či ubrousek, aby se odsál olej.
- Většinu oleje vylijeme z pánve pryč a zprudka osmažíme brokolici, česnek, zázvor a chilli po dobu 1 minuty. Přidáme sójovou omáčku a šťávu z limetek a vaříme 2 minuty.
- Smícháme s masem a jarní cibulkou a podáváme.
Smažené banány
- 2-4 banány
- ¼ hrnku hladké mouky
- ¼ hrnku rýžové mouky
- ¼ hrnku kukuřičného škrobu
- ¼ čajové lžičky soli
- 3 polévkové lžíce sušeného strouhaného kokosu
- 1/3 hrnku studené vody
- 1/3 čajové lžičky pečící sody
- 1 vejce
- trochu vanilkové tresti
- ¾ hrnku oleje
- 1/3 hrnku rýžové mouky na obalování
- Do menší pánve nalijeme olej a připravíme na sporák. Vrstva oleje by měla mít asi 2 cm.
- Banány oloupeme a překrojíme na půl. Poté je ještě překrojíme podélně.
- V míse smícháme hladkou mouku, ¼ hrnku rýžové mouky, kukuřičný škrob, sůl, 2 polévkové lžíce kokosu.
- Pečící sodu smícháme s vodou a vlijeme do mísy. Přidáme vejce a vanilku. Řádně promícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto.
- 1/3 hrnku rýžové mouky smícháme v jiné míse se zbytkem kokosu.
- Kousky banánů nejprve obalíme v těstě a poté je lehce obalíme v míse s moukou.
- Rozehřejeme olej, až je pořádně rozpáleny, opatrně do něj vkládáme banány. Smažíme zhruba minutu po každé straně, dokud se těsto trochu nenafoukne a nezbarví se do středně zlato-hněda. Banány vyndáme a necháme okapat olej na papírové utěrce.
- Banány by se měly servírovat co nejdříve z kokosovou nebo vanilkovou zmrzlinou anebo se mohou jíst jen tak J
Publikováno: 13. 11. 2012
Kategorie: Recepty