Thajské recepty

Thajská smažená rýže s kuřecím masem
  •  1 hrnek vařené jasmínové rýže, lepší je, pokud je uvařená předešlého dne
  • ¼ hrnku nakrájené cibule
  • 1 a ½ čajové lžičky jemně nakrájeného česneku
  • 2 lžíce krájené šalotky
  • 1/3 hrnku na kostky krájených rajčat
  • 1/3 hrnku na kousky krájeného kuřecího masa
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky bílé sójové omáčky
  • ¼ čajové lžičky cukru
  • 1 vejce
  • špetka bílého pepře
  • 1-2 lžíce oleje
  • na ozdobu koriandr, měsíčky limetky, plátky okurky
 
  1. Připravíme si všechny ingredience, nakrájíme rajčata na středně velké kostky, cibuli na tenké proužky, česnek a šalotku a kuřecí maso.
  2. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a za občasného míchání necháme zesklovatět. Pak přidáme česnek, který až lehce zhnědne, vhodíme do pánve maso. Mícháme, aby se kousky oddělily, a otáčíme jej, dokud není ze všech stran bílé.
  3. Přidáme rýži, zamícháme, poté rajčata a znovu promícháme.
  4. Rýži s masem si dáme stranou do misky. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, vklepneme do ní vejce a rozmícháme. Necháme jej trochu ztuhnout. Když je dost tuhé, vsypeme na něj rýži a dobře promícháme.
  5. Přidáme sójovou omáčku, cukr a sůl a vypneme plamen.
  6. Přidáme polovinu z šalotky a bílý pepř a zamícháme. Nandáme na talíř a ozdobíme zbytkem šalotky, koriandru, měsíčky citrónu a plátky okurky.
  7. Můžeme podávat s malou miskou rybí omáčky s chilli.
Křupavé chilli hovězí s brokolicí
  •   300 g svíčkové nakrájené na tenké kousky a smíchané s 3 polévkovými lžícemi kukuřičné mouky
  • 1 menší brokolice obraná na malé růžičky, popř. pokrájené
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • Asi 5 cm kousek zázvoru jemně nastrouhaného
  • 1 sušená chilli paprička, rozdrcená
  • ½ svazku jarní cibulky diagonálně nakrájené
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky smíchané s 5 polévkovými lžícemi cukru
  • šťávu z 2 limet
  • olej na smažení
 
  1. Do pánve wok nalijeme větší množství oleje a postupně osmažíme kousky masa, dokud nejsou tmavé a křupavé. Položíme na papírovou utěrku či ubrousek, aby se odsál olej.
  2. Většinu oleje vylijeme z pánve pryč a zprudka osmažíme brokolici, česnek, zázvor a chilli po dobu 1 minuty. Přidáme sójovou omáčku a šťávu z limetek a vaříme 2 minuty.
  3. Smícháme s masem a jarní cibulkou a podáváme.
 Smažené banány
  •  2-4 banány
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • ¼ hrnku rýžové mouky
  • ¼ hrnku kukuřičného škrobu
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 3 polévkové lžíce sušeného strouhaného kokosu
  • 1/3 hrnku studené vody
  • 1/3 čajové lžičky pečící sody
  • 1 vejce
  • trochu vanilkové tresti
  • ¾ hrnku oleje
  • 1/3 hrnku rýžové mouky na obalování
 
  1. Do menší pánve nalijeme olej a připravíme na sporák. Vrstva oleje by měla mít asi 2 cm.
  2. Banány oloupeme a překrojíme na půl. Poté je ještě překrojíme podélně.
  3. V míse smícháme hladkou mouku, ¼ hrnku rýžové mouky, kukuřičný škrob, sůl, 2 polévkové lžíce kokosu.
  4.  Pečící sodu smícháme s vodou a vlijeme do mísy. Přidáme vejce a vanilku. Řádně promícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto.
  5. 1/3 hrnku rýžové mouky smícháme v jiné míse se zbytkem kokosu.
  6. Kousky banánů nejprve obalíme v těstě a poté je lehce obalíme v míse s moukou.
  7. Rozehřejeme olej, až je pořádně rozpáleny, opatrně do něj vkládáme banány. Smažíme zhruba minutu po každé straně, dokud se těsto trochu nenafoukne a nezbarví se do středně zlato-hněda. Banány vyndáme a necháme okapat olej na papírové utěrce.
  8. Banány by se měly servírovat co nejdříve z kokosovou nebo vanilkovou zmrzlinou anebo se mohou jíst jen tak J
 

Publikováno: 13. 11. 2012

Kategorie: Recepty

Autor: Adélka Brabencová