Zajímavosti

S jakým alkoholem kombinovat kávu, aby dostala ten správný říz?

Šálek dobré kávy si můžete vychutnat mnoha způsoby. Můžete si ji dát černou, s mlékem, s cukrem nebo dokonce s alkoholem. Přesně tak, káva a alkohol tvoří skvělou kombinaci. Jaký je však nejlepší způsob, jak si tuto kombinaci vychutnat?

Káva s alkoholem

V první řadě je potřeba si uvědomit, že káva s alkoholem je vlastně alkoholický nápoj. Proto po její konzumaci neřiďte ani nevykonávejte činnost náročnou na koordinaci pohybů. A co můžete s kávou spojit? S kávou lze kombinovat téměř jakýkoli alkoholický nápoj – rum, koňak, whisky, vaječný koňak, vodku, likéry s různými příchutěmi, becherovku a dokonce i šampaňské nebo víno. Výsledný nápoj vás nepochybně zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Káva s alkoholem se hodí spíše na chladné zimní období, dopřát si ji můžete ale i v létě. Jen nezapomeňte na to, že v horkém letním počasí alkohol rychleji stoupá do hlavy.

Druhy kávy s alkoholem

Zajímavé je také zjistit, jaké druhy alkoholu si přidávají do kávy jednotlivé národy. Například whisky je přidávána do irské kávy, vaječný koňak do alžírské kávy, slivovice nebo becherovka do české kávy. Ostatně i již zmíněná káva s vaječným koňakem je česká specialita. Do ruské kávy se přidává vodka, bílý rum do karibské kávy, tequilla do mexické kávy, amaretto do italské kávy a brusinkový likér do finské kávy. Základem jakéhokoliv alkoholického kávového nápoje je ale vždy kvalitní káva. Vyzkoušejte třeba na přípravu irské kávy použít kvalitní zrna, které má jen italská káva Lavazza. V jednom nápoji si tak vychutnáte kávu dvou národů.

Jak na přípravu kávy s alkoholem?

Příprava kávy s alkoholem se neliší od přípravy běžného šálku kávy. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že po uvaření se do vybraného alkoholického nápoje přidá horká káva anebo naopak. Alkohol se nalije do horké kávy. Například při přípravě ruské kávy se do horké kávy přidává vodka. Je třeba poznamenat, že poměr kávy a alkoholu v nápoji je velmi důležitý. Obecně platí, že šálek kávy by neměl obsahovat více než 30 ml alkoholu. Pokud použijete více alkoholu, chuť nápoje se dramaticky změní a už to nebude káva s alkoholem, ale jen alkohol s malou příměsí kávy. A to by byla škoda především v případě, kdy jste použili opravdu kvalitní kávu například již zmíněné značky Lavazza.