Recepty na sushi

Sushi – tradiční japonské jídlo je v současnosti fenomén, kromě exotické a neobvyklé chuti také velmi zdravé. Je dokázáno, že japonská dlouhověkost je zejména důsledkem konzumace ryb a mořských plodů, které jsou bohaté na jód, různé minerály, plnohodnotné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny omega – 3. Mořská řasa Nori z níž se sushi obvykle připravuje, je také bohatá na minerály a vitamíny A, B1, B2, B6 a C a rýže na karbohydráty a proteiny. I v ČR najdeme řadu sushi barů a restaurací, ale samozřejmě si jej můžete připravit i doma. Zkuste třeba tyto recepty (originální přísady nabízejí specializované obchody, popř. velké hypermarkety, návod na uvaření speciální rýže najdete na sáčku):
Hoso-maki (tenké rolky) s tuňákem
  • 3 plátky řasy Nori, 3 lžičky wasabi (japonský velmi ostrý křen), 600 g rýže na sushi, ½ avokáda, citronová šťáva, 125 g tuňákového filetu
Avokádo nakrájíme na kuličky a pokapeme citronovou šťávou. Tuňáka opláchneme, usušíme a podélně rozporcujeme. 2 poloviny Nori řasy obložíme rýží, wasabi, tuňákem a avokádem. Vše smotáme a nakrájíme na kousky.
Sasa-maki-sushi (balené v bambusu)
  • Na 24 ks: půl hrnku rýže (před uvařením), 12 krevet, 150 g filetů z lososa, 4 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 24 bambusových listů, wasabi, octová voda, 2 lžičky soli
Ruce si namočte octovou vodou, rýži rozdělte na 24 porcí a každou vytvarujte do trojúhelníčku. Na každou část dejte trochu wasabi, na polovinu krevety (marinované 5 minut v octu ochuceném cukrem a okapané) a na druhou půlku lososa (posoleného a cca půl hodiny odleželého, pak marinovat stejně jako krevety a okapat). Každý trojúhelník položte na jeden omytý a osušený list bambusu a pokrm do něj zabalte.
Maki sushi
  • 200 g sushi rýže, 2 lžíce rýžového octa, špetka soli, syrový nebo uzený losos, avokádo, řasy Nori, wasabi, sójová omáčka (kikkoman), nakládaný zázvor
Avokádo nakrájíme na tenké proužky, lososa na dlouhé a široké (2 cm). Na podložku na sushi dáme řasu, na tu rozprostřeme rýži, potřeme troškou wasabi a navrch klademe avokádo a lososa. Vše srolujeme a nakrájíme ve vodě navlhčeným nožem na 6 ks. Při jídle namáčíme do sójové omáčky, občas v křenu a přikusujeme zázvor.  

Publikováno: 24. 10. 2012

Kategorie: Mezinárodní kuchyně | Rady a tipy

Autor: Adélka Brabencová