Recepty na sushi
Sushi – tradiční japonské jídlo je v současnosti fenomén, kromě exotické a neobvyklé chuti také velmi zdravé. Je dokázáno, že japonská dlouhověkost je zejména důsledkem konzumace ryb a mořských plodů, které jsou bohaté na jód, různé minerály, plnohodnotné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny omega – 3.
Mořská řasa Nori z níž se sushi obvykle připravuje, je také bohatá na minerály a vitamíny A, B1, B2, B6 a C a rýže na karbohydráty a proteiny.
I v ČR najdeme řadu sushi barů a restaurací, ale samozřejmě si jej můžete připravit i doma. Zkuste třeba tyto recepty (originální přísady nabízejí specializované obchody, popř. velké hypermarkety, návod na uvaření speciální rýže najdete na sáčku):
Hoso-maki (tenké rolky) s tuňákem
- 3 plátky řasy Nori, 3 lžičky wasabi (japonský velmi ostrý křen), 600 g rýže na sushi, ½ avokáda, citronová šťáva, 125 g tuňákového filetu
Sasa-maki-sushi (balené v bambusu)
- Na 24 ks: půl hrnku rýže (před uvařením), 12 krevet, 150 g filetů z lososa, 4 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 24 bambusových listů, wasabi, octová voda, 2 lžičky soli
Maki sushi
- 200 g sushi rýže, 2 lžíce rýžového octa, špetka soli, syrový nebo uzený losos, avokádo, řasy Nori, wasabi, sójová omáčka (kikkoman), nakládaný zázvor
Publikováno: 24. 10. 2012
Kategorie: Mezinárodní kuchyně | Rady a tipy