Cesta rýže – z východu až na náš stůl

Máte rádi rýži a patří mezi vaše oblíbené přílohy doma při vaření i v restauraci? Víte, jak se vlastně rýže dostala až na náš stůl a jak dlouhou má za sebou cestu? Budete překvapeni, co vše jste dodnes o rýži nevěděli.

Kvíz na začátek

Zkuste se svých blízkých zeptat, odkud rýže pochází. Většina z nich vám odpoví, že z Číny nebo Japonska. I když je pravdou, že se rýže v současné době vyskytuje a produkuje především v Asii, historicky rýže pochází z Indie, od řeky Gangy. V některých výzkumech se můžete dočíst, že první rýže pochází také z Thajska.

Jak vypadá rýže

Jedná se o rostlinu, která obsahuje zelenožluté stonky s listy. Na stéle nechybí květ a klásky, na kterých naleznete plod, tedy zrnka rýže. Existuje několik druhů rýže, mezi nimi jasmínová, divoká nebo také známá basmati rýže.

Výhody konzumace

Studovali jste někdy, proč je dobré rýži konzumovat? Mezi hlavní výhody přípravy tohoto pokrmu patří rozhodně chuť. Dalšími výhodami jsou zdravotní benefity, které nám rýže přináší. Možná jste nevěděli, že rýže snižuje krevní tlak, nenadýmá a neobsahuje ani cholesterol ani lepek. Překvapí vás zjištění, že rýže obsahuje také bílkoviny a množství aminokyselin?

Příprava rýže

Nejčastější přípravou rýže bývá vaření, dá se ovšem i péct nebo uvařit v páře. Rýže slouží převážně jako příloha, mnohdy však hraje v pokrmu hlavní roli, například u oblíbeného rizota. Pokud máte raději sladké pokrmy, můžete z rýže připravit rýžový nákyp, rýžovou krupici nebo třeba kaši.

Dlouhá cesta z východu

Ať už přišla z kteréhokoliv východního státu, překvapí vás, že k přepravě rýže se v potravinářském průmyslu často používá potrubní přeprava. Tento druh přepravy je vhodný hlavně pro přepravu sypkých materiálů a surovin. Moderní technologie, včetně zmíněných potrubních systémů, nám umožňují dostat tak na stůl potraviny ze všech zemí světa. Dovedete si představit, že v minulosti byla rýže, koření, ale třeba i čaj, tak vzácná komodita, že se pomocí ní dalo platit?

Publikováno: 24. 09. 2021

Kategorie: Zajímavosti

Autor: Ivana Kolářová