Německá kuchyně

V podstatě se dá říci, že na celém světě jsou příznivci dobrého jídla a pití. Nejinak je tomu i v Německu. Také v tomto státě se můžeme setkat s určitými tradičními pokrmy. Zdejší gastronomie je velmi oblíbená a známá široko daleko, pojďme se tedy i na ni podívat o něco blíže!
Různorodost na prvním místě
Německá kuchyně je v prvé řadě velice různorodá. Liší se kraj od kraje a nutno říci, že mnohdy velice výrazně. Protože v Německu žije velké množství lidí ze zahraničí, kteří zde častokrát pracují, je zdejší kuchyně ovlivněna i jinými státy, typicky se jedná o italskou, francouzskou, avšak i tureckou gastronomii. Původně byla Německá kuchyně známá svými převážně „těžkými“ jídly. To však již dávno není pravdou, nyní je trend spíše k lehčí, kaloricky příznivější stravě.
Soudobá německá jídla a pití
Němci mají rádi dobré jídlo a pití, je to v nich zakořeněno již od pradávna. Mezi oblíbená jídla lze zařadit maso, drůbež a ryby. Jde nejčastěji o hovězí a vepřové maso, které je rozšířené o drůbež jako je kuře, ale i husa nebo krůta. Výběr je obrovský, masové pokrmy jsou připravovány na nejrůznější styly. Nezapře se ani obliba divočiny. Hlavně při přímořských oblastech je dostatečná poptávka také po rybách. Jaké ryby jsou v německé kuchyni nejoblíbenější? Jedná se zejména o pstruha, kapra, candáta nebo okouna, z mořských ryb se potom jedná o makrely, lososy, úhoře nebo sledě! Ryby se buď grilují, nebo připravují v různých šťávách, vyzkoušejte tyto vskutku výtečné pochoutky! Pokud byste přece jen chtěli něco tradičního, tedy jídlo, které má svou hrdou německou historii, doporučujeme vám ochutnat Eintopf. V doslovném překladu jde o jídlo z jednoho hrnce. Eintopf je v podstatě jakási obdoba naší bramborové polévky. Je to tedy zahuštěná polévka, která je obohacena o mrkev, čočku, pórek, petržel, hrášek a mnohé další zeleniny. V polévce nechybí ani na jemno pokrájené buřty. A jak je to s nápoji? Velmi oblíbené je pivo. To je v Německu k dispozici často až v nepřehledném množství druhů. Němci vypijí ročně velké množství piva (100 milionů hektolitrů), to má však přece jen mírně klesající tendenci. Začíná se zde totiž stále častěji pít i víno. Samozřejmostí jsou i nealkoholické nápoje, ať už to je čaj, káva nebo třeba minerální vody!

Publikováno: 07. 11. 2012

Kategorie: Mezinárodní kuchyně

Autor: Adélka Brabencová