Japonské hůlky a stolování

Japonci jsou známí vybraným chováním a etiketou. I při jídle dodržují speciální rituály a to zejména při konzumaci pomocí hůlek (hashi).

Jídelní hůlky

Jídelní hůlky se začaly používat už před 5000 lety v Číně. Na rozdíl od čínských, jsou japonské hůlky kratší a dole špičaté. Existují i hůlky na jedno použití (waribashi). Hůlky se vyrábějí ze dřeva, bambusu, kovu, ze slonoviny, či zlata. Dnes také z plastu.

Jak hůlky používat?

Jak se vlastně japonskými hůlkami jí? Vytvoříme jimi jakoby „kleště“, kterými se pokrm vkládá do úst. Spodní hůlka (držíme ji mezi palcem a spodní část se opírá o špičku prsteníčku) je nepohyblivá a jídlo se k ní pomocí horní pohyblivé (tu držíme jako tužku mezi palcem a špičkou ukazováčku a prostředníčku) tiskne.

Etiketa při jídle

Při konzumaci jídelními hůlkami je třeba dodržovat i speciální etiketu. Mezi hlavní body patří: Neodkládáme hůlky na stůl (k odkládání slouží miska nebo speciální stojánek) ani do něj hůlkami neťukáme (neťukáme také do nádobí a hůlkami o sebe). Nejprve si vybereme sousto, které pak hůlkou nabereme. Hůlkou se v jídle nepřehrabujeme ani ho nemícháme. Sousta se odebírají shora a nabírají se i ta, kterých jste se hůlkami dotkli. Hrubou nezdvořilostí je hůlky do jídla zapichovat (hlavně do rýže, ta se tímto způsobem obětuje zesnulým). Stejně jako příbor hůlky neolizujeme. Dále je nezdvořilé ukazovat hůlkami kolem sebe, přitahovat si jimi nádoby a překládat ostatním jejich jídlo vašimi hůlkami. Držet hůlky v pěsti se považuje za výhrůžné gesto. Japonci jedí hůlkami i polévku. Naopak tady je, na rozdíl od našich zvyklostí, přípustné polévku pít a srkat.

Nákup

A kde japonské hůlky sehnat? Samozřejmě na internetu, ale je možné koupit je i ve velkých hypermarketech v regálech s příbory. Levnější, jednorázové hůlky lze sehnat od 5 Kč, lakované modely stojí kolem 100 Kč.

Publikováno: 24. 10. 2012

Kategorie: Mezinárodní kuchyně | Rady a tipy

Autor: Adélka Brabencová