Jak si doma vybělit zuby aneb Krásnější úsměv přirozenou cestou

Hledáte způsob, jak míst stejně krásné a zářivé zuby jako modelky na předních stranách beauty magazínů? Jedinou zaručenou cestou je příkladná péče. A samozřejmě i trocha bělení – bez toho perfektního výsledku nedosáhnete. Pro ty z vás, kteří preferují přirozené metody, jsme připravili několik užitečných rad a tipů. Holdujte jahodám a špenátu, naopak si dejte pozor na ocet a citron. Co se týče bělení u specialistů, bohužel nepatří k nejlevnějším. V ordinaci necháte několik tisíc. Přitom jde často o poměrně nešetrný způsob, který může uškodit zubní sklovině. Mnohem šetrnější jsou kvalitní a přesto levné bělicí pásky – ty zuby bělí postupně a nikoliv nárazově. Postupný proces je účinnější a velmi ohleduplný k chrupu. A samozřejmě i mnohem efektivnější než přirozené bělené pomocí následujících potravin. Proto se vyplatí kombinovat obojí.

Bělení zubů jedlou sodou

Příznivých účinků jedlé sody je víc než dost. V domácnosti se využívá na čištění všeho druhu a někteří lidé ji neváhají použít ani při bělení zubů. Pravdou je, že jedlá soda reaguje na zubní kámen (rozpouští ho) a neutralizuje bakterie, čímž napomáhá k lepšímu dechu. Neměla by se však používat příliš intenzivně – jinak hrozí poškození skloviny. Nejšetrnější je šetrná aplikace kartáčkem jednou týdně po dobu jednoho měsíce, a to maximálně dvakrát ročně. Případně výplach úst sodou rozpuštěnou ve vodě.

S bělením chrupu vám pomůže i ovoce a zelenina

Překvapivých výsledků dosáhnete také pomocí bělicí kúry, kterou připravíte z rozmačkaných jahod. Ještě o něco lépe funguje kombinace plátku citronu posypaného jednou sodou – buďte však opatrní a nepoužívejte ho příliš často. Ihned po bělení si vyčistěte chrup pastou s fluorem, kyselina by jinak mohla poškodit sklovinu. Bakterií v ústech se můžete zbavit žvýkáním čerstvých lístků máty nebo bazalky. Určitého stupně vybělení dosáhnete také pomocí kokosového oleje. Rozhodně však nezkoušejte výplachy čistým octem, citronem či kypřícím práškem. Naleptaná sklovina je křehká a náchylná na poškození.

Publikováno: 20. 07. 2019

Kategorie: Zdraví

Autor: Ivana Kolářová