Jak se liší espresso od ristretta, lunga a americana?

Pokud patříte mezi milovníky kávy, pravděpodobně jste se někdy zamysleli nad tím, jaké jsou vlastně rozdíly mezi jednotlivými druhy kávových nápojů. Ať už jste zarytým kávovým gurmánem nebo jen občasným návštěvníkem kaváren, poznat rozdíly mezi espresso, ristretto, lungo a americano může být skutečnou výzvou. Osvětlíme tedy, jakými specifickými vlastnostmi se tyto oblíbené kávové nápoje odlišují.

Co je espresso?

Espresso je samotný základ téměř každého dalšího kávového nápoje. Tento silný a koncentrovaný typ kávy pochází z Itálie. Vyniká svou charakteristickou krémovou konzistencí a intenzivní chutí. Typicky se připravuje s 7 až 9 gramy mleté kávy a zhruba 30 ml vody.

Automatické kávovary jsou obvykle vybaveny patřičnými funkcemi, díky kterým espresso připravíte v nejvyšší kvalitě. Pokud máte pákový kávovar, budete si muset proces přípravy pohlídat o něco ostražitěji.

Co je ristretto?

Ristretto je v překladu z italštiny "krátký" nebo "omezený". Je to v podstatě kratší a koncentrovanější verze espressa. Připravuje se s menším množstvím vody (zhruba 15-20 ml), díky čemuž je chutnější a aromatické. Většinou se servíruje v menších šálkách.

Co je lungo?

Lungo naopak znamená "dlouhý" a jak už název napovídá, je to delší verze espressa. Připravuje se s dvojnásobným množstvím vody (60-70 ml), čímž se získá měkčí a řidší káva s méně koncentrovaným aroma než u espressa. 

Co je americano?

Americano je kávový nápoj, který se vytváří přidáním horké vody do espressa. Tento postup ředí kávu a vytváří měkčí chuť podobnou filtrované kávě, která je velmi oblíbená v Americe, odtud také název americano.

I když se všechny tyto druhy kávy připravují na základě espressa, liší se svou chutí díky různému množství použité vody. Ať už dáváte přednost silnému ristretto, nebo si chcete vychutnat delší lungo nebo americano, je skvělé vědět, co očekávat od každého šálku. Zkuste si příště objednat něco jiného, než co jste zvyklí, možná objevíte nový oblíbený nápoj! 

Publikováno: 16. 07. 2023

Kategorie: Rady a tipy

Autor: Eliška Nováková