Anglická kuchyně

Každý stát má svá typická jídla a formy gastronomie vůbec. Nejinak je na tom i Anglie. Také zde na vás čeká velké množství dobrého jídla a pití. Takže chystáte-li se do těchto míst, máte se stoprocentně na co těšit! Obecně se dá říci, že prvotní Anglická kuchyně se řídila jednoduchostí a hojným využíváním kvalitních přírodních plodin, to se do jisté míry projevuje dodnes.
Tradiční anglické pokrmy
V Anglii se setkáte s celou řadou tradičních tuzemských pokrmů. Určitě vás bude zajímat, o které se konkrétně jedná? Obrovským pojmem je tzv. Nedělní pečeně. Jedná se o pečené brambory, které jsou doplněny masovou pečínkou. Jde obvykle o kuřecí, vepřové, hovězí nebo telecí maso. K příloze je podávána vařená zelenina a vše je polito masovou omáčkou. Jak již název napovídá, jedná se o typický nedělní oběd. Tento zvyk má své kořeny v minulosti, kdy nebylo možno každým dnem hodovat, neděle však byla považována za den sváteční, kdy si tedy měli přeci jen všichni Angličané dopřát něco nadstandardního! Dalším typickým anglickým gastronomickým zvykem je Čaj o páté. Jedná se tedy o čaj, který je podáván přesně v pět hodin. Kdysi to znamenalo, že úderem páté odpolední byla práce přerušena a všichni si vychutnávali odpolední čaj. Dnes je to již spíše vzácností, která má však významný vliv hlavně pro turisty, kteří i nadále kolem páté hodiny vyhledávají kavárnu nebo cukrárnu, kde si dopřejí dnes již nejrůznější čaj dle svého výběru. V Anglii stoprocentně ochutnejte i anglické klobásky. Ty se vyznačují tím, že nejsou ani uzené, ani sušené. Jsou vyráběny výhradně z čerstvého masa obvykle hovězího, jehněčího nebo též vepřového. Dalším tradiční specialitou jsou masové koláčky. Jejich nejklasičtější náplně jsou zejména kuřecí maso s houbami, případně hovězí maso s jemnými ledvinkami. Koláčky se jedí obvykle za studena, mají tak jedinečnou chuť.
Ochutnejte i anglické pití
Po dobrém jídle se bude hodit lahodné pití. Vyzkoušejte tedy některý nápoj, který má v Anglii svůj zvyk. Co třeba osvěžující, nealkoholický nápoj plný aroma, který je připraven z lipových a bezinkových květů? Z džusů se potom jedná hlavně o jablečné šťávy často kořeněné. Z alkoholických drinků doporučíme cider, případně něco jako pivo - anglické ale!    

Publikováno: 07. 11. 2012

Kategorie: Mezinárodní kuchyně

Autor: Adélka Brabencová