Kosmetika

Aloe Vera

Aloe vera je bylinka, která se používá už hodně dlouho. Už nádherná a krásná egyptská královna Kleopatra používala tuhle bylinu jako zkrášlovací přípravek. Od Kleopatřiných dob se používá v kosmetice neustále.

Mimořádné účinky Aloe vera znají i současní odborníci na zkrášlovací přípravky. Soudobé kosmetické firmy jí využívají do pleťových i ochranných krémů nebo do opalovacích roztoků a šampónů. Aloe vera aneb Aloe pravá má však daleko širší využití.

Aloe vera v nedávné době přitahovala pozornost mnoha vlád světa pro svoji schopnost hojit a léčit radiační popáleniny. Traduje se, že vláda Spojených států amerických dokonce skladuje tuto bylinku pro případ jaderných havárií, které po neblahých zkušenostech na Ukrajině nebo nově i v Japonsku, mohou nastat kdekoliv na světě.

Jaká část byliny se k léčivým účinkům používá? Je to právě čerstvá šťáva z listů této významné byliny, která působí hojivě a léčivě na kůži a zklidňuje popáleniny. Olejová emulze z Aloe je také dobrém léčivem při popáleninách druhého a třetího stupně. Tato olejová emulze se rovněž hodí k léčbě zánětů ženských rodidel a některých exémů.

Odkud tato léčivá bylina pochází? Aloe vera pochází z malého ostrova Socotra v Indickém oceánu, jež je dnes součásti arabského státu Jemen. Tahle bylina z ostrova Socotra produkuje také krásné fialové barvivo a říká se, že právě touha a přání po tomto zajímavém barvivu motivovala velkého vojevůdce Alexandra Velikého k dobytí tohoto ostrova ve 4. století před naším letopočtem.

Dnes je tato bylina rozšířena po celém světě. Pěstuje se v tropech, v Africe, Číně, Indii i ve Střední Americe. Rod Aloe je početný a existuje ještě asi 350 dalších druhů.

Aloe veru můžete pěstovat i ve svém domě. Může vám posloužit jako okrasná rostlina v květináči nebo vám může poskytnout dobré služby pro již zmiňované léčebné účinky.