Mezinárodní kuchyně Rady a tipy

Poznejte všechny druhy sushi

Dalo by se říci, že sushi je v dnešní době doslova fenomén a to už i u nás. V každém větším, ale mnohdy i menším městě, dnes najdete sushi bar nebo restaurace zaměřené přímo na toto exotické, zdravé a chutné jídlo.

Příprava sushi

Sushi se nejčastěji připravuje z rýže nišiki ochucené speciální octovou omáčkou sušinoko, mořské řasy nori, syrové ryby a syrové zeleniny (okurka, mrkev, avokádo).

Druhy sushi

Znáte však také různorodé druhy sushi? Pokud ne, máme pro vás inspiraci.
Nejznámější je tzv. Maki sushi, což jsou ony typické válečky z rýže zpevněné mořskou řasou. Nejčastěji se připravují s tenkou vrstvičkou velmi ostrého japonského zeleného křenu wasabi, jsou plněné zeleninou, lososem, míchanými vejci či kaviárem. Podávají se s marinovaným zázvorem. Uramaki sushi jsou podobné, ale připravuje se opačně.

Temaki sushi je dobrou volbou, nemáte-li čas sedět v restauraci, protože se roluje do kornoutku, který lze pohodlně sníst i venku.
Nigiri sushi je stejně jako Maki váleček rýže, ale neobaluje se řasou. Podává se na podnosu a zdobí se kouskem syrové ryby, ovoce, petrželky nebo pažitky. Do kategorie Nigiri patří dále Gunkan maki sushi, což je proužek řasy smotaný do válečku a obložený rýží s wasabi a nějakou sypkou přísadou (kaviár) . Temari sushi (podobné Nigiri, rýže se však formuje do tvaru koule).
Tzv. Sashimi sushi měli v oblibě už Samurajové v 16. stol. Připravuje se z plátků čerstvé ryby, které se namáčí do sójové nebo citrusové omáčky (ponzo) a wasabi.
Nechce se vám rolovat válečky, zkuste Chirashi sushi, tedy sushi salát – jednoduše smícháte dohromady všechny typické přísady.

Zvláštním druhem sushi je Oshi připravované ve speciálních formičkách, do nichž se střídavě klade rýže a ryby ochucené wasabi, opět rýže, syrová zelenina a horní vrstva rýže. Celý pokrm se pak pevně stiskne a ihned servíruje.