Mezinárodní kuchyně

Francouzská kuchyně

Jak známo, Francie je země labužníků. Vaření a hodování zde není bráno jako pouhá životní potřeba. Každá příprava jídla a stolování je společenská událost. Dobré jídlo a pití je jeden z pilířů francouzské kultury. A protože je Francie velká země, každá oblast má svoje speciality.

Francouzská kuchyně používá mnoho koření, je velice pestrá a bohatá na ryby mořské plody, maso, omáčky, sýry, houby, bylinky, víno a na mnoho dalších ingrediencí. Také čerstvá zelenina a čerstvé pečivo rozhodně nesmí chybět. Nám už pomalu nezbývá nic jiného než kupovat zmražené a posléze dopékané pečivo, ale Francouzi by to asi nechápali.

Maso se ve francouzských kuchyních upravuje na všechny možné způsoby – připravují se zde steaky, dušené ragú, paštiky atd. Oblíbené jsou snad všechny druhy masa (vepřové, hovězí, skopové, jehněčí, drůbež, zvěřina, králičí maso, ryby a mořské plody). Zatímco v Čechách nejsou vnitřnosti moc vyhledávané, ve Francii jsou považovány za pochoutku. Ledvinky, žaludky, játra, dršťky z hus a kachen jsou slavné po celém světě, stejně jako šneci a žabí stehýnka.

Nejvíce oblíbenými mořskými plody jsou ústřice. Ve Francii se pěstuje mnoho druhů, které mají rozdílný tvar a velikost. Dále se zde konzumují slávky, hřebenatky, raci, kraby, langusty, různé druhy mořských šneků a mušlí.

Typické francouzské speciality:

Coq au vin (kohout na víně) – kohout nebo kuře se podusí na víně, houbách, bylinkách a česneku. Další přísady se liší podle regionu. Podobná jídla se připravují i z králíka, křepelek nebo jehněčího.

Navarin ragout – ragú z dušeného jehněčího masa se zeleninou a bylinkami.

Ratatouille – je to provensálská specialita s dušenou zeleninou (hlavně z rajčat, paprik, lilku, cibule a cuket), bylinkami a kořením.

Les Escargots (šneci) – je to velmi oblíbený předkrm. Šneci se vaří několik hodin ve víně nebo vývaru. Ve Francii Vám je naservírují ve speciálních talířích s otvory, po tuctu nebo po půl tuctu. Někdy se vkládají zpět do vymytých ulit, zalijí se máslem a česnekem. Šneci se vyndávají z ulit pomocí speciálních kleštiček a vidličky. Šneci jsou považováni za postní jídlo a tudíž jsou typickým štědrovečerním pokrmem.

Foie Gras – tato delikatesa jsou ztučnělá husí nebo kachní játra.

Soupe l’oignon – francouzská cibulová polévka z cibule, hovězího vývaru, se zapečeným sýrem a krutony nebo topinkou z bílého chleba.

Bouillabaisse –  je to slavná hustá rybí polévka z Marseille. Jedná se o rybí vývar se spoustou mořských plodů, ryb, zeleniny, koření (pepř, šafrán atd.).

 

Add Comment

Click here to post a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Sponzoři

Potahy na křesla

Oživte jednoduše vaše staré křeslo pomocí potahu.

Investiční zlato

Nenechávejte své úspory jen tak ležet. Investujte je raději do zlata.

Přírodní produkty Phyteneo

Na běžné zdravotní problémy jsou tady přípravky značky Phyteneo.