Francouzská kuchyně

Jak známo, Francie je země labužníků. Vaření a hodování zde není bráno jako pouhá životní potřeba. Každá příprava jídla a stolování je společenská událost. Dobré jídlo a pití je jeden z pilířů francouzské kultury. A protože je Francie velká země, každá oblast má svoje speciality. Francouzská kuchyně používá mnoho koření, je velice pestrá a bohatá na ryby mořské plody, maso, omáčky, sýry, houby, bylinky, víno a na mnoho dalších ingrediencí. Také čerstvá zelenina a čerstvé pečivo rozhodně nesmí chybět. Nám už pomalu nezbývá nic jiného než kupovat zmražené a posléze dopékané pečivo, ale Francouzi by to asi nechápali. Maso se ve francouzských kuchyních upravuje na všechny možné způsoby - připravují se zde steaky, dušené ragú, paštiky atd. Oblíbené jsou snad všechny druhy masa (vepřové, hovězí, skopové, jehněčí, drůbež, zvěřina, králičí maso, ryby a mořské plody). Zatímco v Čechách nejsou vnitřnosti moc vyhledávané, ve Francii jsou považovány za pochoutku. Ledvinky, žaludky, játra, dršťky z hus a kachen jsou slavné po celém světě, stejně jako šneci a žabí stehýnka. Nejvíce oblíbenými mořskými plody jsou ústřice. Ve Francii se pěstuje mnoho druhů, které mají rozdílný tvar a velikost. Dále se zde konzumují slávky, hřebenatky, raci, kraby, langusty, různé druhy mořských šneků a mušlí.
Typické francouzské speciality:
Coq au vin (kohout na víně) - kohout nebo kuře se podusí na víně, houbách, bylinkách a česneku. Další přísady se liší podle regionu. Podobná jídla se připravují i z králíka, křepelek nebo jehněčího. Navarin ragout - ragú z dušeného jehněčího masa se zeleninou a bylinkami. Ratatouille - je to provensálská specialita s dušenou zeleninou (hlavně z rajčat, paprik, lilku, cibule a cuket), bylinkami a kořením. Les Escargots (šneci) - je to velmi oblíbený předkrm. Šneci se vaří několik hodin ve víně nebo vývaru. Ve Francii Vám je naservírují ve speciálních talířích s otvory, po tuctu nebo po půl tuctu. Někdy se vkládají zpět do vymytých ulit, zalijí se máslem a česnekem. Šneci se vyndávají z ulit pomocí speciálních kleštiček a vidličky. Šneci jsou považováni za postní jídlo a tudíž jsou typickým štědrovečerním pokrmem. Foie Gras - tato delikatesa jsou ztučnělá husí nebo kachní játra. Soupe l'oignon - francouzská cibulová polévka z cibule, hovězího vývaru, se zapečeným sýrem a krutony nebo topinkou z bílého chleba. Bouillabaisse -  je to slavná hustá rybí polévka z Marseille. Jedná se o rybí vývar se spoustou mořských plodů, ryb, zeleniny, koření (pepř, šafrán atd.).  

Publikováno: 21. 09. 2012

Kategorie: Mezinárodní kuchyně

Autor: Adélka Brabencová