Recepty přímo z Mexika

Kuřecí s chorizem a rýží z jednoho hrnce
  • 1 lžíce oleje
  • 8 kuřecích kousků (např. stehna)
  • 1 velká cibule nakrájená
  • 1 červená paprika nakrájená na větší kousky
  • 3 stroužky česneku, rozmačkaného
  • 225 g choriza, nakrájeného na plátky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce tymiánu
  • 150 ml bílého vína
  • 850 ml kuřecího vývaru
  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 2 lžíce nakrájené petrželky
1. Ve větším hrnci rozpálíme oheň a dohněda v něm osmažíme kuřecí kousky ze všech stran (pokud se nám do něj všechny nevejdou, lze je smažit postupně). Poté je dáme bokem. 2. Zmírníme plamen, přidáme cibuli a papriku a zlehka vaříme asi 10 minut do změknutí. Přidáme česnek a chorizo a vaříme další 2 minuty, dokud chorizu nepustí trochu šťávy. Vmícháme protlak a vaříme další minutu. 3. Do hrnce vložíme kuřecí kousky spolu s tymiánem, bílým vínem a vývarem. Tekutinu přivedeme k varu, hrnec přikryjeme poklicí a zmírníme plamen. Vaříme asi 30 minut. 4. Vsypeme do hrnce rýži a všechno smícháme. Opět přikryjeme, zmírníme plamen a vaříme asi 15 minut, dokud rýže není uvařená a nevsákla většinu tekutiny. Sundáme z plamene a necháme ještě 10 minut odstát, aby se vsákl i zbytek vody. Na závěr případně dosolíme podle chuti a při servírování posypeme petrželí.
Chilli con carne
  • 1 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku, oloupaného
  • 1 vrchovatá čajová lžička pálivé papriky
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 500 g mletého masa
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • ½ čajové lžičky majoránky
  • 1 čajová lžička cukru nebo kousek čokolády
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • plechovka červených fazolí
  • vařená rýže a kysaná smetana jako příloha
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostky a na plátky česnek. 2. Rozpálíme si v pánvi olej a vsypeme do něj cibuli. Smažíme ji zlehka asi 5 minut dokud nezesklovatí. Přidáme česnek, nakrájenou papriku, lžičku pálivé papriky, lžičku sladké papriky a rozdrcený kmín. Dobře promícháme a necháme vařit asi dalších minut s občasným zamícháním. 3. Zvýšíme plamen a přidáme do pánve maso a snažíme se jej rozmělnit pomocí vařečky, dokud kousky nejsou stejnoměrné a už nejsou růžové. Maso by mělo být osmažené a dohněda spíše než dušené. 4. V 300 ml horké vody rozmícháme bujón a vlijeme jej do pánve. Přidáme krájená rajčata, majoránku, cukr (pokud dáváte), dobře posolíme a popepříme. Přidáme 2 lžíce protlaku a dobře promícháme. 5. Celé to přivede k varu a pánev přikryjeme. Zmírníme plamen, až jídlo jen lehce probublává a necháme jej tak 20 minut. Občas kontrolujeme, zda se omáčka nepřipaluje. Omáčka by měla být hustá a šťavnatá. 6. Slijeme fazole a vsypeme je do pánve. Přivedeme k varu a necháme probublávat asi 10 minut. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme trochu vody. Pokud jste se rozhodli pro čokoládu místo cukru, teď je vhodný okamžik ji do omáčky dát. Všechno promícháme a ochutnáme, abychom mohli podle potřeby dosolit a dokořenit. Odstavíme z plamene na 10 minut a necháme odpočinou. 7. Servírujeme s kysanou smetanou a vařenou rýží.

Publikováno: 13. 11. 2012

Kategorie: Recepty

Autor: Adélka Brabencová